Perfect Catering vznikal tak, jak úspěšné projekty zpravidla vznikají – ve sklepní kuchyni s obrovskou dávkou nadšení, odhodlání a touhou dělat věci nejlépe, jak jen to jde. Dnes Perfect Catering připravuje originální koncepty v nejvyšším cateringovém standardu. Příští rok oslaví 20 let existence, takže úvodní otázka pro jeho zakladatele Filipa Sajlera je trochu „bilanční“.
Kam se během 20 let na trhu Perfect Catering posunul a kde jej vidíte za dalších 20 let?
Perfect Catering začínal před 20 lety s čistou láskou ke gastronomii a tato emoce jistojistě přetrvává a bude tady i za 20 let. Nicméně toho, co se posunulo, je opravdu hodně. Vyvinuly se technologie, suroviny jsou rozmanitější, sílí důraz na prezentaci a celkový design. Byla, je a bude to parádní jízda. Máme skvělý tým, děláme přesně to, co nás baví a dává nám ekonomický i lidský smysl. Stále vytváříme nové koncepty a posunujeme hranice. A kde bude catering za 20 let? Nejspíš zase o desítky mílových kroků dál. Budeme vařit chytřeji, využijeme AI a v servisu uvidíme i roboty. Ale bez lidí to určitě nepůjde a buďme za to rádi.
Od svého vzniku prochází Perfect Catering dynamickým vývojem a stále přichází s novinkami. Patří k nim i „vegan koncepty”…
Ano, veganské potraviny se za poslední roky neuvěřitelně zdokonalily, cílová skupina se zvětšuje a my měli pocit, že se pro ně nedělá dost. Nejde o to uspokojit jen vegany, ale ukázat všem, že i bez
každodenní konzumace masa to jde a že i bez živočišných surovin se můžeme dobře najíst. Tento koncept zařazujeme do každé cateringové nabídky a necháváme na klientovi, zda ho zachová či nahradí. Těší nás, že z 98 % se v nabídce zachovává.
Otevřeli jsme první veganské bistro VEGEt Cowork. Naše nejmladší značka Cibule nabízí širokou škálu veganských zachlazený pokrmů. Perfect Catering poslední dva roky poskytuje celodenní 100 % vegan catering na akci New Food Forum pořádané firmou ProVeg International. Také jsme podpořili Sustainability Summit 2023 a už teď se těšíme na ten další, který bude v roce 2024.
Zásadním tématem v kodexu Perfect Cateringu je udržitelnost, jak konkrétně se projevuje v jeho každodenním provozu?
Udržitelnost je celosvětovým tématem a není možné to nevidět a nežít. Nejsme těmi, co slepě věří marketingovým claimům, a tak jdeme zlatou střední cestou. Když papír, tak 100% papír, když plast, tak 100% recyklovatelný a ten nerecyklovatelný jen tam, kde není kvalitní náhrada. Jednorázové příbory a brčka jedině značky Refolk. Inventář jako sklo, porcelán atd. vybíráme s velkým důrazem na udržitelnost a cena není tím hlavním kritériem. Pokud to jde, tak používáme suroviny v Česku pěstované či vyrobené.
FILIP SAJLER patří k nejznámějším českým kuchařům. Je držitelem několika prestižních profesních ocenění, vařil pro bezpočet spokojených strávníků, včetně VIP osobností.
V současné době je founder & CEO ve společnostech Perfect Canteen & Perfect Catering, které jsou součástí Hopi Holdingu. Je generálním sekretářem Bocuse d‘Or Czech.