
Flexitariánská strava zahrnuje zvýšený podíl rostlinných produktů, avšak s umírněnou konzumací masa. Zatímco před rokem byla mezi Čechy dvě procenta flexitariánů, letos je jich už pět procet. Prokázal to nedávný průzkum společnosti Danone.
Mezi nejčastější důvody, proč respondenti rostlinné produkty kupují, patří podle průzkumu benefity pro zdraví (33 %), chuť (24 %) a také přínosy pro planetu (14 %). Naopak maso konzumuje téměř denně 54 % respondentů a dalších 32 % několikrát týdně.
Flexitariánství jeho vyznavači definují jako zdravější způsob stravování (39 %) nebo jako občasné nahrazování masa a mléčných výrobků rostlinnými produkty (47 %). „Flexitariánská strava zahrnuje zvýšený podíl rostlinných produktů, jako jsou zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny, rostlinné alternativy tradičních mléčných produktů. Flexitariáni se však nevyhýbají ani masu nebo dalším živočišným složkám jídelníčku. Konzumují je nicméně méně často,“ potvrzuje Martina Drtinová z organizace Vím, co jím a piju.
Podle Světové zdravotnické organizace se strava, která má hlavně rostlinné zdroje, považuje za prevenci různých civilizačních onemocnění. Patří mezi ně srdečně-cévní onemocnění, rakovina či cukrovka druhého typu. Světový fond pro výzkum rakoviny doporučuje, aby strava sestávala z jedné třetiny z živočišných a až ze dvou třetin z rostlinných zdrojů.
„V našich jídelníčcích však tradičně dominují živočišné potraviny. Především v mase a masných výrobcích evidujeme u Čechů nadspotřebu. Flexitariánství je proto velmi prospěšným životním stylem, který se hodí pro velké množství lidí,“ říká Martina Drtinová.
Alpro od Danone rozšiřuje svoji nabídku
V souvislosti s nárůstem počtu flexitariánů se neustále rozšiřuje i dostupnost produktů na rostlinné bázi. Až 72 % respondentů uvedlo, že při výběru je pro ně základem chuť těchto produktů.
„Neustále se snažíme rozšiřovat nabídku našich nápojů, fermentovaných výrobků, výrobků na vaření a jiných produktů na rostlinné bázi značky Alpro. Na chuti si dáváme speciálně záležet. Je základním předpokladem pro vstup a setrvání v kategorii. Přicházíme s novými produkty či příchutěmi pro vyznavače flexitariánství i jiných výživových směrů nebo prostě všechny ty, kteří chtějí ochutnat něco nového či obohatit svůj běžný jídelníček a zároveň odlehčit planetě. I malá změna v našem každodenním stravování může mít z dlouhodobého hlediska významný dopad na naše zdraví i životní prostředí,“ vysvětluje Barbora Horníková, brand manažerka Alpro ze společnosti Danone.
Flexitariáni jsou především mezi mladšími ročníky a ženami
Nejvíce se flexitariánskými pravidly stravování řídí lidé ve věku do 35 let, přičemž téměř dvakrát více jich je mezi ženami než muži (3,5 % muži vs. 6,4 % ženy). Nejvíce jich žije v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji (shodně 7,3 %), a to především ve středních a větších obcích od 5 000 obyvatel výše. Na Slovensku činí podíl flexitariánů dokonce více než 6 % a meziročně se zvýšil o čtyři proce
Druhý ročník průzkumu se uskutečnil na konci března 2023 mezi tisíckou respondentů v České republice. Sběr dat výzkumníci realizovali prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.