Internetový prodejce potravin Rohlik.cz buduje ve svém distribučním centru v Chrášťanech u Prahy novou velkou pekárnu. Do provozu ji chce uvést v průběhu letošního jara. Nová pekárna ještě posílí nabídku čerstvého pečiva, kterou zákazníci znají pod názvem Rohlíkova pekárna. Hodnota investice je osm milionů korun.
Novou pekárnu v Chrášťanech Rohlik.cz nechystá proto, aby rozšířil sortiment nebo objem nabízeného pečiva. Hlavním důvodem je, aby mohl zákazníkům nabídnout čerstvé pečivo průběžně po celý den. „I když u nás zákazník nakoupí na večerní čas, chceme mu garantovat, že dostane čerstvý chleba. To je pro nás propozice, která nás v rámci potravinového sortimentu zase posouvá o kus dál. Zatím byla doménou pekáren, standardem v retailu ale nikoliv,“ komentuje CEO Rohlik.cz Martin Beháň.
Dosavadní Rohlíkova pekárna nabízí čerstvé řemeslné pečivo, které on-line obchod rozváží českým zákazníkům od rána. Rohlík peče z jedné čtvrtiny podle vlastních receptur, spolupracuje ale také s vyhlášenými pekaři, například s Pekařstvím Makovec nebo Merhautovým pekařstvím. Nespoléhá ale jen na vlastní produkci, pomáhá také menším pekařům.
„Spolupracujeme s více než dvaceti pekaři, jejichž pečivo nabízíme zákazníkům. Je to pro nás důležité, pomáháme jim totiž v dostupnosti pro zákazníky z celé země, aby jejich pečivo nekupovali jen ti z okolí. Poctiví pekaři si to zaslouží,“ říká Peter Dandár, který v Rohlíku za segment pečiva zodpovídá.
Výhodou spolupráce je, že k zákazníkům se pečivo dostane za stejnou cenu jako v pekárnách samotných. Rohlíkova pekárna nabízí pečivo například z Esky, podniků Zrno Zrnko, Pekárny Praktika, Artic Bakehouse nebo William & Thomas Artisan Bakery.
Několikrát denně čerstvé pečivo až domů
Zákazníci Rohlíku si poslední dobou oblíbili zejména model, kdy si pečivo objednají den předem a následující ráno jej dostanou čerstvé přímo na snídaňový stůl. Čerstvé pečivo má však Rohlík k dispozici několikrát denně. Na jeho řemeslnou variantu zákazníci slyší. I když občas se ještě najdou momenty, kdy je třeba ukázat, co přesně to obnáší.
„Stává se nám, že zákazníci občas kus řemeslného pečiva reklamují třeba kvůli kusu kvásku nebo trochu jinému nakynutí. Rádi ale vysvětlujeme, že to k řemeslnému pečivu zkrátka patří a neznamená to nižší kvalitu výrobku,“ vysvětluje Peter Dandár.
Čtyři kategorie
Rohlík dělí produkty z českých pecí do čtyř kategorií. Kromě Rohlíkovy pekárny peče také své vlastní pečivo podle receptur dalších známých pekařů. Rozváží i výrobky od více než dvacítky pekařů z celého Česka. Pro zákazníky, kteří hledají co nejlepší cenu, nabízí rozpečené pečivo. Na on-line supermarketu zákazníci seženou i látkové sáčky na pečivo, díky kterým vydrží čerstvé delší dobu. Jejich nákup se tak stane ještě udržitelnější.
Kromě Rohlíkovy pekárny má Rohlik.cz i další vlastní řady produktů. Nabízí například výběr z uzenin značky Dacello s vysokým podílem masa. Maso bere od celé palety poctivých českých farmářů, kteří si dávají pozor na správné krmení zvířat. Zároveň prodává vlastní řadu Maso!, která se vyznačuje etickými chovy na českých farmách, špičkovým zpracováním a pečlivým výběr kusů. V nabídce jsou také mléčné výrobky od značky Miil či ekologické hygienické potřeby značky Moddia.